Waarom?

 

Eten varkens bananen?

 
 
Het klinkt gek, maar de landbouw- en biotechnologiesector hebben de laatste 100 jaar zo’n enorme evolutie doorgemaakt dat niets je nog zou mogen verbazen.
 
Gevulde bananen met varkensmousse
Een bananenhaasje met gestoofde varkenspuree
 

Futuristisch hoogstandjes! Of dagelijkse kost…
De wetenschap erachter is minder alledaags.
 
De tijd dat ‘uwe patat’ van op het veld rechtstreeks in uw bord terechtkwam is reeds lang gepasseerd. Vandaag loopt het proces van zaaien-kweken-oogsten en bewaren via verschillende stappen waar ook biotechnologie niet meer weg te denken is. In de supermarkt heb je keuze uit verse aardappeltjes, diepgevroren puree of voorgewassen krielpattatjes. En de mogelijkheden die morgen bieden zal, daar kunnen we nog maar van dromen.

 
Het onderzoek van vandaag leidt tot innovaties in zeer diverse domeinen. Van een dikkere tomaat (gewasverbetering) tot een tomaat die langer zijn volle rode kleur en sappige textuur behoudt (bewaring). Van een lekker vlezig stukje kotelet (veredeling en selectie) tot een gezonde BSE-vrije biefstuk (voedselveiligheid).
 
‘ETEN VARKENS BANANEN?’ wil enkele aspecten uit het productieproces uitlichten en jongeren de kans bieden om hier van dichtbij mee kennis te maken.
 
Voedselproductie, genetica, duurzaamheid, reproductie zijn 4 thema’s die in de kijker worden gezet, worden aangeboden als pakketten die nauw aansluiten bij de leerplannen en vakoverschrijdende eindtermen van de derde graad.
 
Is uw nieuwsgierigheid gewekt? Stil dan uw honger met het menu op ga verder
.